Az
évszak még bővelkedik zöldségekben, közülük az egyik kedvencem a cékla.
Korábban elképzelhetetlen lett volna számomra, hogy favoritomnak nevezzem, de
miután az általában ismert és fogyasztott változatain túlnéztem, gyökeresen
megváltozott a véleményem. Hoztam most nektek egy igazán izgalmas receptet,
amelyet az internetet bújva találtam és változtatás nélkül közlök. Próbáljátok
ki!
Karamellizált céklás tarte tatin
(Babramegy receptje)
A "tarte
tatin" eredetileg egy francia édesség, a fordított alma-torta. Az alma
helyett zöldséget is lehet karamellizálni a torta tetejére: az alábbi recept a Food Republic (http://www.foodrepublic.com/recipes/caramelized-beet-tarte-tatin-recipe/)
alapján a céklás verzió.
Hozzávalók:
2 nagy vagy 4 kicsi
cékla
1 nagy fej
lilahagyma
2 evőkanál barna
cukor
3 evőkanál vaj
só, bors
1 csomag leveles
tészta
1 evőkanál aprított
rozmaring, fél evőkanál aprított korianderzöld
5 dkg
kecskesajt
A céklákat
alufóliába csomagoljuk egy kis olívaolajjal és 45-55 perc alatt a sütőben
puhára sütjük (a videóval ellentétben sokkal jobb a céklát becsomagolva sütni,
mert nem szárad ki vagy ég oda).
A cukrot kis lángon megolvasztjuk egy sütő
bíró serpenyőben, majd mehet rá a vaj. Ha felolvadt, lehet beledobálni a
felszeletelt hagymát és 5 perc alatt megkaramellizálni. A kihűlt céklát
felszeleteljük és miután megforgattuk a karamellizált hagymában, egyenletesen
elegyengetjük a serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk és ráterítjük a leveles
tésztát. A tésztát pár helyen bevagdossuk, hogy a forró gőz távozni tudjon,
majd az előmelegített sütőbe rakjuk és 180 fokon 40 percig sütjük, amíg arany
színű nem lesz. És itt jön a trükkös rész, mert türelmesen meg kell várni, amíg
kihűl: minimum 10 percet kell várni, amíg ki lehet fordítani a serpenyőből, egy tányért
téve arra* és még 20 perc, amíg
szeletelni lehet. Amint kihűlt, mehet a kecskesajt és a zöldfűszerek a
tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése