2017. november 5., vasárnap

*KÜLÖNSZÁM* Őszi recept


Az évszak még bővelkedik zöldségekben, közülük az egyik kedvencem a cékla. Korábban elképzelhetetlen lett volna számomra, hogy favoritomnak nevezzem, de miután az általában ismert és fogyasztott változatain túlnéztem, gyökeresen megváltozott a véleményem. Hoztam most nektek egy igazán izgalmas receptet, amelyet az internetet bújva találtam és változtatás nélkül közlök. Próbáljátok ki!

Karamellizált céklás tarte tatin

(Babramegy receptje)

A "tarte tatin" eredetileg egy francia édesség, a fordított alma-torta. Az alma helyett zöldséget is lehet karamellizálni a torta tetejére: az alábbi recept a Food Republic  (http://www.foodrepublic.com/recipes/caramelized-beet-tarte-tatin-recipe/) alapján a céklás verzió. 


Hozzávalók:
  2 nagy vagy 4 kicsi cékla
  1 nagy fej lilahagyma
  2 evőkanál barna cukor
  3 evőkanál vaj
  só, bors
  1 csomag leveles tészta
  1 evőkanál aprított rozmaring, fél evőkanál aprított korianderzöld
  5 dkg kecskesajt 

A céklákat alufóliába csomagoljuk egy kis olívaolajjal és 45-55 perc alatt a sütőben puhára sütjük (a videóval ellentétben sokkal jobb a céklát becsomagolva sütni, mert nem szárad ki vagy ég oda).
A cukrot kis lángon megolvasztjuk egy sütő bíró serpenyőben, majd mehet rá a vaj. Ha felolvadt, lehet beledobálni a felszeletelt hagymát és 5 perc alatt megkaramellizálni. A kihűlt céklát felszeleteljük és miután megforgattuk a karamellizált hagymában, egyenletesen elegyengetjük a serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk és ráterítjük a leveles tésztát. A tésztát pár helyen bevagdossuk, hogy a forró gőz távozni tudjon, majd az előmelegített sütőbe rakjuk és 180 fokon 40 percig sütjük, amíg arany színű nem lesz. És itt jön a trükkös rész, mert türelmesen meg kell várni, amíg kihűl: minimum 10 percet kell várni, amíg ki lehet fordítani a serpenyőből, egy tányért téve arra* és még 20 perc, amíg szeletelni lehet. Amint kihűlt, mehet a kecskesajt és a zöldfűszerek a tetejére. 

*saját megjegyzésem, az olyan bizonytalanok kedvéért, mint én J


Céklás tarte tatin (fotó:babramegy.blog.hu)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése